fbpx

10 lucruri interesante despre cafea

Cafea proaspat prajita
10 lucruri despre cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume, iar de când a fost descoperită, în jurul anului 800 d.H., și până în prezent a cunoscut o diversificare enormă.

Fie că este consumată simplă, fie cu zahăr, frișcă, lapte sau gheață, cafeaua este considerată un deliciu de către foarte mulți dintre noi. Află în cele ce urmează 10 lucruri interesante despre cafea!

  1. Cafeaua a fost descoperită în Etiopia, în jurul anului 800 d.H. atunci când ciobanul Kaldi a observat că după ce consumau fructe de arbore de cafea caprele deveneau mult mai energice. Kaldi a dus câteva boabe de cafea la o mănăstire din zonă, iar starețul acelei mănăstiri a pregătit și a consumat chiar el o băutură din boabele de cafea. După ce a băut cafeaua călugărul a stat treaz ore întregi. Astfel a fost descoperită cafeaua în Etiopia, iar la scurt timp aceasta s-a răspândit în Peninsula Arabică, iar de acolo în Persia, Siria, Egipt și Turcia. În următorii 100 de ani s-au deschis plantații de cafea, producția de cafea a crescut, iar cafeaua a devenit o marfă extrem de căutată în întreaga lume.
  2. Cuvântul cafeaprovine din limba arabă, qahwah însemnând la origine vinul din bob, iar olandezii, mult mai târziu au denumit cafeaua koffie, preluând termenul kahve din limba turcă. De la olandezul koffie englezii au introdus în anul 1582 termenul cunoscut astăzi de toată lumea – coffee.
  3. Cafeaua este un fruct și există două soiuri principale de boabe de cafea: verde și roșie. Cafeaua roșie are un miros mai plăcut și este mai puțin acidă, fiind folosită pentru a produce cafele mai light.
  4. Durează trei-patru ani pentru ca dintr-o sămânță de cafea să crească un arbore care produce boabe de cafea. Arborii de cafea pot trăi până la 20-30 de ani, iar în timpul recoltării, fructele de cafea sunt culese manual.
  5. Pentru a produce 450 de grame de cafea prăjită sunt necesare aproximativ 4.000 de boabe de cafea.
  6. Există două tipuri de cafea: cafeaua Arabica, cultivată inițial în Peninsula Arabică (de unde provine și denumirea) și cafeaua Robusta – o plantă mai rezistentă, care conține o cantitate dublă de cofeină.
  7. Cafeaua este a doua marfă comercializată din lume, după țiței.
  8. Brazilia este principala țară exportatoare de cafea. Cafeaua a ajuns în Brazilia în 1727, iar în prezent comerțul cu cafea este una dintre cele mai de succes industrii din Brazilia. Brazilia, prima țară producătoare de cafea din lume, a reprezentat anul trecut 40% din oferta globală de cafea, Vietnam a fost al doilea mare producător de cafea, reprezentând aproximativ 20% din producția mondială de cafea, iar pe locul al treilea s-a situat Columbia.
  9. Brazilia nu și-a permis să își trimită sportivii la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, în 1932, astfel încât guvernul brazilian i-a trimis cu o navă plină de cafea. Cafeaua a fost vândută pe drum pentru a putea finanța călătoria.

Compozitorul Ludwig van Beethoven a fost un mare iubitor de cafea. Se spune că fiecare ceașcă de cafea pe care o bea conținea nici mai mult, nici mai puțin decât 60 de boabe de cafea.

go top