fbpx

A fost inaugurat sediul Prăjitoriei de Cafea OPYA din Iași, în urma unei investiții de 435.000 de euro

Cafea proaspat prajita
Inaugurare Prăjitoria OPYA

Pe 27 mai 2024 a fost inaugurat sediul Prăjitoriei de Cafea OPYA din Iași, în urma unei investiții de 435.000 de euro. Spațiul are 212 metri pătrați și include echipamente de ultimă generație, care garantează un proces premium de prăjire al boabelor de cafea de specialitate. Sacii sunt reciclați și utilizați pentru realizarea de haine marca OPYA Fashion. Prăjitoria va funcționa ca brand al UtilDeco, cea mai mare întreprindere socială de inserție din țară.

Noul sediu OPYA, dedicat funcționării prăjitoriei de cafea de specialitate proaspăt prăjite, a fost inaugurat oficial. Investiția a permis mutarea activității dintr-un spațiu închiriat în municipiul Iași într-unul construit în satul Uricani, comuna Miroslava. Noul spațiu are o suprafață de 212 metri pătrați și a facilitat introducerea de noi elemente în procesul de producție, cum ar fi economia circulară și utilizarea energiei verzi.

Brandul OPYA a fost dezvoltat în urmă cu 3 ani de către grupul ADV România, acționar unic al întreprinderii sociale de inserție UtilDeco autorizată și ca unitate protejată.  Grupul ADV România a decis să investească în dezvoltarea întreprinderii sociale de inserție Util Deco, care are mai multe tipuri de activități economice pentru a crea locuri de muncă pentru persoane cu dizabilități și din grupuri vulnerabile și a genera venituri pentru atingerea misiunii sociale.

În prezent, UtilDeco are 38 de salariați, dintre care 20 sunt cu dizabilități și 7 din alte grupuri vulnerabile, fiind cea mai mare întreprindere socială de inserție din țară. Profitul este integral reinvestit pentru a susține programele sociale ale Fundației ADV România, care de altfel este și acționarul unic al UtilDeco din care face parte și această prăjitorie de cafea.

„În luna mai, care este declarată prin lege și luna Economiei Sociale, ne bucurăm că putem prin exemplul propriu să arătăm că și întreprinderile sociale sunt investitori în comunitate și că aduc plus valoare zi de zi prin ceea ce fac. Deși plătim aceleași taxe ca orice companie clasică, noi am ales să reinvestim integral profitul în programele sociale pe care le facem și în angajarea persoanelor cu dizabilități și din alte grupuri vulnerabile. Acest model de afacere care pune omul înaintea profitului, cred că va fi noul trend, preferat de către oameni pentru a munci sau a investi banii lor, a declarat Angela Achiței, antreprenor social și președinte ADV România.

OPYA Fashion, o Colecție de Haine semnată Irina Schrotter

În cadrul acestei investiții a fost dezvoltat și un departament de economie circulară. Prin reciclarea sacilor de cafea și a altor materii utilizate în producția de echipamente de lucru a fost realizată colecția de haine OPYA FASHION. Produsele poartă semnătura Irinei Schrotter. Designer cu renume internațional, Irina Schrotter s-a alăturat proiectului și a creat 10 produse, care să fie ulterior realizate pentru vânzare de către UtilDeco.

„Cea mai bună investiție pe care o pot face oamenii și companiile pentru a sprijini astfel de investiții în comunitate este să aleagă să le cumpere produsele sau serviciile și să dezvolte parteneriate pe termen mediu și lung. Economia socială nu vinde doar de Crăciun și de Paște. Este o activitate continuă cu un angajament clar de a investi pentru binele oamenilor, a declarat Mădălina Sauciuc, manager întreprindere socială de inserție UtilDeco, autorizată și ca unitate protejată.

O investiție, 3 surse de finanțare

Valoarea totală a investiției a fost de 2.156.941 lei (aprox. 435.000 Euro), realizată din 3 surse de finanțare:

  • Sprijinul financiar de la bugetul de stat prin Ministerul Economiei în cadrul proiectului: „WISE fashion – centru de colectare, reparare și valorificare a produselor textile, finanțat în cadrul schemei de ajutor de minimis în vederea tranziției către economia circulară. A fost acordat un grant nerambursabil în valoare de 983.941,04 lei
  • Credit de investiții de la Fundația NESsT România în valoare de 330,000 lei.
  • Co-finanțare investiție prin reinvestirea profitului generat de către întreprinderea socială de inserție UtilDeco Group SRL de-a lungul anilor: 140.000 lei.
go top