Prepararea celei mai bune cafele depinde atât de gusturile fiecăruia, dar și de niște reguli generale de preparare. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să obții o cafea pe gustul tău.
Boabele de cafea
Pentru a prepara o băutură delicioasă din cafea este necesară bineînțeles o cafea de calitate. Calitatea și aroma cafelei nu sunt determinate doar de procesul de preparare preferat, ci și de tipul de cafea pe care îl alegeți. Aroma cafelei diferă în funcție de:
- Țara și regiunea de origine;
- Tipul de cafea: Arabica, Robusta sau amestec;
- Tipul de prăjire;
- Textura obținută în urma măcinării;
- Prospeţimea: Cumpărați cafea cât mai curând posibil după ce este prăjită. Cafeaua proaspăt prăjită este esențială pentru o ceașcă de cafea delicioasă. Nu refolosiți zațul de cafea! Odată preparată cafeaua, aromele au fost extrase, rămânând doar cele amare.
Recipientele și aparatele de cafea
Asigurați-vă că recipientele și aparatele de preparare a cafelei – mașini de măcinat, filtre, aparate de cafea, ibrice – sunt curățate bine după fiecare utilizare. Clătiți cu apă fierbinte, ștergeți bine și uscați cu un prosop absorbant.
Măcinarea cafelei
Atunci când cumpărați cafea boabe este indicat să măcinați întotdeauna boabele cât mai aproape de timpul de preparare pentru o prospețime maximă. O râșniță moară este cea mai bună deoarece cafeaua este măcinată la o dimensiune potrivită.
Apa
Apa pe care o folosiți la preparare este foarte importantă pentru calitatea cafelei. Utilizați apă filtrată sau îmbuteliată, dacă apa de la robinet nu este bună sau are un miros sau un gust puternic de clor. Dacă folosiți apă de la robinet, lăsați-o să curgă câteva secunde înainte. Evitați apa distilată sau dedurizată!
Raportul cafea-apă
În domeniul cafelei există așa-numitul „raport de aur” care constă în una până la două linguri de cafea măcinată la 150-200 ml de apă. Acesta poate fi ajustat pentru a se potrivi preferințelor fiecăruia. Nu ezitați să experimentați!
Temperatura apei
La fierberea cafelei trebuie menținută o temperatură a apei între 90,55 și 96,11 grade Celsius pentru a obține un gust perfect. Apa mai rece sau apa prea fierbinte vor duce la pierderea aromei cafelei. (Aceste reguli nu se aplică și procedeului de preparare a cafelei reci, denumit Cold Brew).
Dacă preparați cafeaua în modul clasic (la ibric) lăsați apa să fiarbă, dar nu fierbeți prea mult. Opriți sursa de căldură și lăsați apa un minut înainte de a o turna.
Cel mai bine este să serviți cafeaua imediat după preparare, când este proaspătă și fierbinte.
Timpul de preparare a cafelei
Timpul în care apa este în contact cu zațul de cafea reprezintă un alt factor important pentru aroma cafelei.
Într-un sistem de picurare, timpul de contact ar trebui să fie de aproximativ 5 minute. Dacă pregătiți cafeaua cu o presă franceză, timpul de contact ar trebui să fie de 2-4 minute. Espresso are un timp de preparare mult mai scurt – cafeaua este în contact cu apa timp de doar 20-30 de secunde. Cafeaua rece ar trebui să se absoarbă peste noapte (aproximativ 12 ore).
Alte sfaturi
Cafeaua preparată începe să-și piardă aroma după preparare, așa că preparați doar atâta cafea câtă veți bea în acel moment. Se poate folosi și un termos pentru a păstra cafeaua și a o consuma într-o oră după preparare.