Producătorii de cafea și cafenelele oferă o varietate impresionantă de opțiuni pentru iubitorii de cafea, de la espresso intens la cafea cu lapte. Însă puțini consumatori cunosc cu adevărat secretul din spatele gustului și aromelor cafelei: gradele de prăjire. În acest articol, vom descoperi care sunt gradele de prăjire a cafelei, dezvăluind cum influențează acestea experiența de degustare.
Ce sunt gradele de prăjire a cafelei?
Gradul de prăjire a boabelor de cafea se referă la nivelul de prăjire aplicat acestora în timpul procesului de producție. De la boabele verzi, neprelucrate, la boabele închise la culoare, aceste grade de prăjire influențează direct gustul, aroma și corpul cafelei. Astfel, există mai multe grade de prăjire a cafelei:
-
Light Roast (Prăjire Ușoară)
Boabele de cafea cu o prăjire ușoară prezintă o culoare mai deschisă și au un gust vibrant, bogat în arome originale. Acest tip de prăjire permite caracteristicilor unice ale regiunii de proveniență a cafelei să iasă în evidență. Cafeaua prăjită ușor are arome florale, fructate și acide. Light roast este preferat în special pentru cafelele de specialitate, așa cum este cafeaua OPYA, și se asociază adesea cu profiluri de gust mai complexe.
-
Medium Roast (Prăjire Medie)
Boabele de cafea prăjite mediu au o culoare maro închisă și prezintă un echilibru între aromele originale și cele dezvoltate în timpul prăjirii. Gustul este, așadar, echilibrat, cu arome de nuci și o ușoară dulceață.
-
Dark Roast (Prăjire Intensă)
Boabele de cafea prăjite intens au o culoare maro spre negru. Aromele originale ale cafelei sunt înlocuite în mare măsură de aromele dezvoltate în timpul prăjirii, oferind o notă puternică și intensă. Dark roast este asociat adesea cu espresso și cu arome robuste – ciocolată amăruie, nuci prăjite, note de fum.
-
Omni Roast (Prăjire Omni)
Ce este Omni Roast?
Omni Roast sau Prăjirea Omni este o metodă din ce în ce mai populară în ultimii ani în prăjitoriile de cafea. Omni Roast reprezintă prăjirea unui soi de cafea după un profil care să se potrivească cât mai multor metode de preparare a cafelei. Prăjirea Omni înseamnă că prăjirea cafelei a fost făcută într-un mod în care poate fi preparată prin orice metodă, de la filtru la espresso, spre deosebire de abordarea tradițională conform căreia cafeaua și tipurile de prăjire sunt dezvoltate pentru metoda de preparare.
De exemplu, în mod tradițional gradul de prăjire a cafelei pentru prepararea espresso a fost intens (Dark Roast). Însă, în ultimul deceniu specialiștii din domeniu au înțeles că espresso poate avea un gust excelent chiar și atunci când este preparat din cafea prăjită ușor (Light Roast).
În general, prăjirea Omni Roast se situează undeva între prăjirea light și prăjirea medie. Noi, la OPYA, recomandăm pentru cafeaua de specialitate în special varianta de prăjire mediu-light – Omni Roast, care permite păstrarea aromelor originale.
Cum se face Prăjirea Omni?
Prăjirea Omni se poate face în câteva moduri. Unii prăjitori nu schimbă profilurile de prăjire atunci când prăjesc omni, deoarece scopul lor este să găsească prăjirea optimă pentru cafea, iar apoi sarcina bariștilor este să modifice și să găsească aroma perfectă la prepararea cafelei. O altă modalitate de a prăji Omni este prin încetinirea prăjirii. Prăjirea lentă scade aciditatea cafelei și îmbunătățește netezimea și corpul acesteia.
Conform specialiștilor din industria cafelei, bariștii cu experiență, care utilizează espressoare și râșnițe de ultimă generație ar trebui să ia în considerare tipul de prăjire Omni.
Impactul prăjirii asupra aromei și corpului cafelei
Gradul de prăjire afectează în mod semnificativ gustul și corpul cafelei. Prăjirea ușoară evidențiază aromele originale, oferind o experiență mai subtilă și complexă. Pe de altă parte, prăjirea intensă aduce în prim-plan aromele dezvoltate în timpul procesului, oferind o cafea mai puternică și mai intensă.
Se poate face o analogie în ceea ce privește gradele de prăjire ale cafelei, nivelurile de prăjire ale cărnii de vită și rezultatele asupra gustului și texturii.
- Cafea – Light Roast vs. Carne de vită – Rare/Medium Rare:
Prăjirea ușoară evidențiază aromele originale ale cafelei și oferă o experiență mai subtilă și complexă. Analogia cu carnea de vită prăjită ușor (rare sau medium rare) se poate face în sensul că aceasta este pregătită la temperaturi mai scăzute, păstrând aromele naturale și suculența.
- Cafea – Medium Roast vs. Carne de Vită – Medium:
Aromele originale de cafea prăjită medium încep să fie echilibrate cu cele dezvoltate în timpul prăjirii, oferind o cafea mai echilibrată și accesibilă. Analogia ar putea fi făcută cu carnea gătită medium, unde se atinge un echilibru între aromele naturale și cele dezvoltate în procesul de gătire.
- Cafea – Dark Roast vs. Carne de Vită – Well Done:
Prăjirea intensă a acafelei aduce în prim-plan aromele dezvoltate în timpul procesului, oferind o cafea puternică și intensă. Analogia ar putea fi făcută cu carnea bine făcută, unde temperaturile ridicate au transformat aromele și textura naturală.
Ce grad de prăjire să alegi?
Recomandarea pentru gradul de prăjire a cafelei depinde în mare măsură de preferințele personale ale consumatorului. Fiecare grad de prăjire aduce cu sine caracteristici unice, iar alegerea depinde de gusturile individuale. Iată câteva orientări generale. Pentru cafeaua de specialitate se recomandă gradul de prăjire Light Roast (Prăjire ușoară) și gradul de prăjire Omni (Medium-Light) care prezintă câteva caracteristici:
- Prin aceste tip de prăjire sunt evidențiate aromele originale ale cafelei;
- Corpul cafelei este ușor, iar aciditatea poate fi mai pronunțată;
- Note de gust rezultate în urma procesului de prăjire conțin arome florale, fructate și acide.
Gradele de prăjire ale cafelei reprezintă un aspect esențial al procesului de preparare și influențează în mod direct experiența noastră de degustare. Fie că preferăm o cafea ușoară și complexă sau o cafea intensă și bogată, alegerea gradului de prăjire potrivit poate transforma simpla băutură într-o experiență senzorială deosebită. Așadar, explorează diversele grade de prăjire și descoperă magia din fiecare ceașcă de cafea! Este important de reținut faptul că pentru cafeaua de specialitate se recomandă prăjirea ușoară (Light Roast) și prăjirea Omni (Medium-Light Roast), care păstrează atât aromele originale, cât și vitaminele și mineralele din cafea.
Surse Info: Barista Institute, Foundry Coffee Roasters, Giesen