fbpx

Tot ce trebuie să știi despre principalele 2 tipuri de cafea din lume: Arabica și Robusta

Cafea proaspat prajita
diferenta

Știai că există două tipuri principale de cafea din care este produsă băutura atât de apreciată în întreaga lume? Cele două tipuri sunt cafeaua Arabica, cultivată inițial în Peninsula Arabică (de unde provine și denumirea acesteia) și cafeaua Robusta – o plantă mai rezistentă, care conține o cantitate aproape dublă de cofeină.

Cafeaua face parte din familia de plante Rubiaceae. În cadrul acestei familii sunt incluse peste cinci sute de genuri și aproximativ șase mii de specii. Una dintre aceste specii este Cafeaua. Deși botanicii consideră toate plantele cu semințe din familia Rubiaceae ca fiind plante de cafea, cafeaua pe care o bem este produsă în principal din doar două specii – Arabica și Canephora – cunoscută sub numele de Robusta. Cafeaua Arabica are două soiuri principale -Typica și Bourbon-, iar cafeaua Canephora include soiul Robusta.

Cafea Arabica versus Cafea Robusta

Principalele diferențe dintre cele două tipuri de cafea se referă la aromă și la caracteristicile bobului de cafea. Aroma și calitatea cafelei poate varia și în cadrul aceluiași tip de cafea, în funcție de condițiile de cultivare, de locul și clima plantației, precum și de metodele de procesare. Iată câteva caracteristici și totodată diferențe între cafeaua Arabica și cafeaua Robusta:

  • Conținut de cofeină

Boabele Robusta au un conținut de cofeină de 2,7%, aproape dublu față de 1,5% cofeină conținut de Arabica.

  • Conținut de lipide și zahăr

Arabica conține aproape 60% mai multe lipide și aproape de două ori mai multă concentrație de zahăr decât Robusta.

  • Forma

Bobul de cafea Robusta este mai circular, în timp ce Arabica este mai oval.

  • Înălțimea plantelor

Arabica crește de obicei între 2,5 – 4,5 metri comparativ cu înălțimea de 4,5 – 6 metri a Robusta.

  • Conținutul de acid clorogenic (CGA)

CGA este un antioxidant natural puternic. Robusta conține între 7-10% CGA, iar Arabica 5,5-8% CGA.

  • Producție la nivel mondial:

Aproximativ 60% din producția mondială de cafea este reprezentată de Arabica, iar 40% este reprezentată de Robusta. Brazilia este principalul producător Arabica, iar Vietnamul produce cel mai mult Robusta.

  • Prețuri

Prețul cafelei Robusta reprezintă aproximativ jumătate din prețul cafelei Arabica.

Cafeaua Arabica: Caracteristici generale

Deși Arabica conține mai puțină cofeină decât Robusta, boabele Arabica sunt adesea considerate superioare ca gust. Arabica are un gust mai fin și mai dulce, cu note aromate de ciocolată și zahăr. Robusta, pe de altă parte, are un gust mai puternic, mai aspru și mai amar.

Potrivit Organizației Internaționale a Cafelei, cca. 60% din producția mondială de cafea provine de la cultivatorii Arabica. Acesta a fost tipul de boabe descoperit în jurul anului 800 d. H. în Etiopia, menținându-și supremația și în prezent. Florile Arabica înfloresc după câțiva ani și produc fructe elipsoidale, în interiorul cărora se află două semințe plate denumite boabe de cafea. Un arbore de cafea Arabica crește până la 5 metri înălțime, dar este de obicei tăiat când ajunge la aproximativ 2 metri.

Cel mai des întâlnite soiuri de boabe de cafea Arabica sunt Typica și Bourbon de Arabica. Soiurile Bourbon sunt apreciate pentru aromele lor complexe și echilibrate, având subtipuri de înaltă calitate. Printre subtipurile naturale ale cafelei Arabica sunt mai cunoscute Caturra, San Ramon și Pacas. Există, de asemenea, o serie de soiuri Bourbon care au fost cultivate pentru a se potrivi climatului regional, mediului și altitudinii. Unul dintre acestea este soiul Blue Mountain, care înflorește doar la altitudini mari. Alte soiuri Bourbon cunoscute sunt Mundo Novo și Yellow Bourbon.

Cafeaua Robusta (Canephora): Caracteristici generale

Robusta este o plantă mai dură, de aproximativ două ori mai mare decât Arabica și crește bine la umiditate mai mare. După înflorire, durează aproape un an ca boabele să se coacă. Cel mai întâlnit tip de Coffea Canephora este Robusta. Există o serie de subtipuri de cafea Robusta, fiecare prezentând un set unic de caracteristici. Deși aroma cafelei Robusta este considerată mai puțin rafinată, acest tip de cafea este utilizat în amestecurile de espresso, deoarece se consideră că produce o cremă mai bună decât Arabica. De asemenea, Robusta este des înâlnită în cafeaua instant.

Robusta este mai rezistentă, conține mai multă cofeină și conține mai mulți antioxidanți naturali (acizi clorogenici). Datorită conținutului mai crescut de CGA Robusta poate contribui la o imunitatea mai ridicată.

go top