Cafeaua este cultivată în zeci de țări din întreaga lume. Zonele cu tradiție în cultivarea cafelei sunt America de Nord și Caraibe, America Centrală, America de Sud, Africa de Est, Africa de Vest, Peninsula Arabică, Asia, dar și Europa.
Cultivarea cafelei presupune condiții speciale de climă, iar condițiile ideale pentru creșterea arborilor de cafea se găsesc de-a lungul zonei ecuatoriale denumită “The Bean Belt”, situată între latitudinile de 25 de grade Nord și 30 de grade Sud.
Calitatea și aroma cafelei sunt influențate de mai mulți factori printre care cei mai importanți sunt tipul de cafea, solul, clima și altitudinea. De exemplu, cafeaua Arabica crește cel mai bine la altitudini mari și în sol bogat, iar cafeaua Robusta crește bine la temperaturi mai ridicate și pe terenuri situate la altitudini mai joase.
Iată care sunt principalele zone de cultivare a cafelei de pe glob:
America de Nord și Caraibe
- Hawaii
Cafeaua este cultivată în toate insulele din Hawaii, iar cafeaua Kona, provenită din fermele de pe Insula Mare Hawaii, este cea mai populară. Aici cafeaua este cultivată pe versanții vulcanului activ Mauna Loa, arborii de cafea fiind plantați în solul negru, vulcanic.
- Mexic
Cu peste 100.000 de fermieri de cafea, Mexicul este una dintre cele mai mari țări producătoare de cafea din lume. Aici cafeaua este cultivată mai frecvent în ferme mici decât în plantații mari, iar majoritatea fermelor se află în sudul statelor Veracruz, Oaxaca și Chiapas. Cafeaua mexicană se caracterizează printr-o aromă de o claritate pronunțată și este des folosită în amestecuri.
- Puerto Rico
Cafeaua a fost adusă în Puerto Rico din Martinica în 1736 și, până la sfârșitul secolului al XIX-lea, insula era al șaselea exportator de cafea din lume. Deși uraganele și concurența din alte țări producătoare de cafea nu au fost prielnice culturii de cafea, în prezent industria portoricană a cafelei produce la cele mai înalte standarde cafea cultivată din soiuri Arabica de calitate. În Puerto Rico sunt două regiuni principale de cultivare a cafelei pe insula Caraibelor: Grand Lares și Yauco Selecto. Cafeaua de aici se caracterizează prin aroma echilibrată și fructată.
America Centrală
- Guatemala
În Guatemala există trei regiuni principale unde se cultivă cafeaua: Antigua, Coban și Huehuetenango. Solul vulcanic bogat și microclimatul de aici conferă cafelei o aromă bogată, distinctă, cu un gust aproape picant sau de ciocolată.
- Costa Rica
În Costa Rica este cultivată doar cafea Arabica, care este procesată prin metoda umedă. Cafeaua din Costa Rica este cultivată în ferme mici sau fincas și se caracterizează prinntr-un echilibru perfect al aromei, de unde și reputația cafelei fine costaricane.
America de Sud
- Columbia
Columbia una dintre cele mai cunoscute țări producătoare de cafea din lume, fiind pe primele locuri la nivel mondial din punct de vedere al producției anuale. Aici există mii de ferme familiale mici situate în toată țara. Cafeaua columbiană este cunoscută ca o cafea consistentă, cu o aciditate bine echilibrată. Renumita cafea Colombian Supremo este recunoscută pentru dulceața delicată, aromată, iar cafeaua Excelso Grade este puțin mai acidă.
- Brazilia
Brazilia este cea mai mare țară producătoare de cafea din lume. Plantațiile de cafea din Brazilia acoperă adesea zone imense, în cadrul acestora lucrând sute mii de oameni. În Brazilia sunt cultivate atât Arabica, cât și Robusta. Cafeaua braziliană este cunoscută ca o cafea fină, limpede, dulce, cu un conținut scăzut de aciditate.
Africa de Est
- Etiopia
Cafeaua a fost descoperită în Etiopia cu mii de ani în urmă, iar în prezent există trei zone principale de cultivare: Sidamo, Harrar, Kaffa. Cafeaua etiopiană este procesată de obicei în stare umedă, fiind complet aromată.
- Kenya
În Kenya cafeaua este cultivată la poalele Muntelui Kenya de către micii fermieri și se caracterizează printr-o aciditate ascuțită, fructată și un parfum bogat.
Africa de Vest
- Coasta de Fildeș
Coasta de Fildeș este unul dintre cei mai mari producători din lume de cafea Robusta, puternic aromată, care se folosește mai ales în amestecurile espresso.
Peninsula Arabică
- Yemen
În Yemen a fost cultivată și comercializată pentru prima dată cafeaua, iar în prezent cafeaua este cultivată încă în mod clasic în cadrul fermelor familiale. Boabele de cafea cultivate aici sunt mai mici și au o formă mai neregulată deoarece terenul este arid. Cafeaua este procesată uscată după recoltare din cauza lipsei apei. Cafeaua yemenită are un gust distinct, profund și bogat.
În antichitate cafeaua era expediată din portul yemenit Mocha în întreaga lume, iar cuvântul Mocha a devenit sinonim cu cafeaua arabă. Olandezii au combinat cafeaua arabă cu cafeaua cultivată pe insula Java pentru a face primul amestec de cafea – renumita Mocha Java.
Asia
- Indonezia
Insulele indoneziene Sumatra, Java și Sulawesi sunt cunoscute în întreaga lume pentru cafeaua de calitate. Planta de cafea a fost adusă în Indonezia de către coloniștii olandezi în secolul al XVII-lea, iar Indonezia s-a situat mult timp pe primul loc în producția mondială de cafea. În prezent cafeaua este procesată uscată în cadrul fermelor indoneziene mici. Cafeaua indoneziană se caracterizează printr-o aromă bogată, pronunțată și printr-o aciditate ușoară.
- Vietnam
În Vietnam cafeaua a fost adusă prima data în secolil al XIX-lea de către coloniștii francezi. Aceștia au adus arbori de cafea Arabica din Insula Bourbon și i-au plantat în zona Tonkin. În prezent Vietnam este unul dintre cei mai mari producători de cafea din lume. Plantațiile mici din jumătatea sudică a țării produc în principal cafea Robusta. Cu aciditate ușoară și cu un echilibru bun al aromei, cafeaua vietnameză este utilizată mai ales pentru amestec.
Alte țări producătoare de cafea
Acestea sunt principalele regiuni și țări producătoare de cafea din lume, însă cafeaua este cultivată și/sau produsă și în țări precum Angola, Bolivia, Burundi, Camerun, Republica Centrafricană, China, Cuba, Republica Democrată Congo, Republica Dominicană, Ecuador, El Salvador, Gabon, Ghana, Guineea, Haiti, Honduras, India, Jamaica, Liberia, Madagascar, Malawi, Nepal, Nicaragua, Panama, Papua Noua Guinee, Paraguay, Republica Populară Democrată Lao, Peru, Filipine, Rwanda, Sierra Leone, Tanzania, Thailanda, Timor-Leste, Togo, Uganda, Venezuela, Zambia și Zimbabwe. În Europa cele mai mari țări producătoare de cafea sunt Germania, Italia, Franța, Spania, Olanda și Suedia.